Územný plán Michaloviec z roku 1978

Minule som písal niečo o socialistických plánoch zo sídliskom SNP. Dnes sa na územný plán z roku 1978 pozrieme z celomestského pohľadu.


Územný plán Michaloviec 1978

Z nerealizovaných vecí je najvýraznejšie množstvo ciest a diaľničných privádzačov. Ako napríklad nová cesta do Suchého a obchvat Močaran. Treba si však uvedomiť že údržba ciest niečo stojí takže v akom stave by asi boli tieto cesty dnes? :-)
Samozrejme predchádzajúci režim plánoval rozširovať priemyselnú časť na juhu mesta, ktorá mala byť od samotného mesta oddelená pásom zelene.
Ďalšia výstavba panelákov sa mala sústrediť najmä na sídlisko SNP a Stráňany. Rodinné domy zase na Tehelné pole a na sever Bielej hory. Taktiež Pozdišovce sa mali výrazne rozrásť o nové ulice a domy.


Centrum mesta na UP (rok ´78)
V samotnom meste bolo plánovaných množstvo zelených plôch, a parkov. Zaujímavé je najmä ich umiestnenie. Napríklad Park študentov vznikol v časti ktorá bola v minulosti husto zastavaná. V park sa mala premeniť i dnešná ulica Š.Fidlika a časť medzi ulicami Dukelskou a Obrancov mieru. Dokonca i v historický park Kerta sa mal rozšíriť o časť Farskej ulice.
Toto búranie bolo motivované najmä z hygienických dôvodov, keďže hustá stará zástavba nevyhovovala vtedajším normám. No vyhovovalo to politickému režimu, pretože ľudia ktorý boli odtrhnutý od pôdy a majetku ich predkov, presťahovaný do panelákov sa dali ľahšie manipulovať.


legenda
Zdroj s ktorého som čerpal




     

Komentáre