Združená administratívna budova v Michalovciach


Stavba bola navrhovaná pre 11 investorov (MNV, okresný súd, okresná prokuratúra, notárstvo, sporiteľňa, poisťovňa, štatistický úrad, úrad geodézie, reštaurácia...). Preto vzniklo pomenovanie Združená administratívna budova, i keď domáci jej nepovedia inak ako Výšková. Zladiť požiadavky toľkých investorov muselo byť náročné, a ešte k tomu bol režimom vopred určený konštrukčný systém a to montovaný skelet.
Autorom projektu z rokov 1968 - 1969 bol inžinier Pavol Merjavý zo Stavoprojektu Košice. Dodávateľom boli Pozemné stavby Michalovce a výstavba prebiehala v rokoch 1970 - 1976.

Združená administratívna budova v Michalovciach
tesne po výstavbe
pôdorys Združenej administratívnej budovy Michalovce









Dobový tisk nešetril chválou na výslednú stavbu, tu je zopár citátov:

"Podarilo sa tu realizovať pôsobivé dielo, ktoré je i urbanisticky na vysokej úrovni."

"Stáva sa pre mesto charakteristickou nielen vďaka svojej dominantnosti, ale i pre typickú vznosnosť a ladnosť architektúry"

"Autor vtipne modeloval ukončenie budovy rôznymi výškami každého konštrukčného poľa."

"Utvára nové príjemné polyfunkčné priestory s ľudskou mierkou."
  
   Samotný projektant z výsledným dielom údajne nebol spokojný, pretože stavbári vraj nedotiahli detaily a použili iné materiály ako bolo v projekte. Ale povedzme si úprimne koľko stavieb sa postavilo presne podľa toho ako si to architekt predstavoval? :-)
I napriek chybičkám krásy je táto budova podľa viacerých výberov Slovenskej architektúry považovaná za to najzaujímavejšie čo sa v Michalovciach postavilo medzi rokmi 1945 - 2000.

staré domy pod združenou administratívnou budovou v Michalovciach
pohľad na výškovú budovu v čase, keď pod ňou ešte stály staré domy
V roku 2013 sa Merjavému naskytla výnimočná príležitosť. Bol oslovený aby k svojej budove navrhol prístavbu Okresného súdu. Jeho cieľom údajne bolo aby prístavba architektonicky splynula z pôvodnou budovou. Zvláštny zámer, keď uvážime že od pôvodného návrhu uplynulo 45 rokov. A jednotne to asi nebude vyzerať nikdy keďže každá časť patrí inému majiteľovi. Na druhej strane budovy si to už Allianz zrekonštruoval po svojom a neladí.
Allianz - Slovenská poisťovňa Michalovce
rekonštrukcia poisťovne ala roky 90-té

Prístavba a rekonštrukcia okresného súdu pod Výškovou budovou v  Michalovciach
novodobá prístavba s nádychom 70-tych rokov







Výstavba prebiehala v rokoch 2015-2016 a bola zdržaná niekoľko mesiacov keď dodávateľ omylom dodal fasádu zelenej farby. To sudcovia rezolútne odmietli keďže oni "nie sú silový rezort", a tak sa čakalo na sivú fasádu.
omylom dodaná a namontovaná zelená fasáda

dokončená prístavba s fasádou sivej farby
 
Mohlo by ťa zaujímať: Pôvodné názvy Michalovských ulíc ; Exkluzívne fotky z kaplnky na Hrádku
     

Komentáre

  1. ale ta nova pristavba fakt ladi, bol som v michalovciach po dlhej dobe a ani som si nevsimol ze sa nieco dostavalo :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš komentár :-)