Výstavba na Bielej Hore

Je to zhruba rok čo sa vlastníci hospodárskeho lesa na bielej hore rozhodli predstaviť projekt Novej Bielej Hory. Projekt ktorý počítal s výrubom 20 hektárov lesa a výstavbou rodinných domov sa nestretol s nadšením občanov a ani vedenia mesta.
Nápad stavať na Bielej hore čoby lukratívnej časti mesta je z ekonomického pohľadu lákavi. Avšak rúbať  les ktorý v súčasnej podobe stojí už 250 rokov nieje najideálnejšie.
Výstavba na správne vytipovaných miestach a s kvalitnou architektúrou by mohla pomôcť k oživeniu života v lesoparku. Tu je príklad ako by výstavba mohla vyzerať a všetci boli spokojný.

kde by mohla byť výstavba rodinných domou na okraji lesoparku Biela Hora  (c) Matúš Mudrák
vytipované miesta na výstavbu pri lesoparku

Novú výstavbu navrhujem v týchto piatich častiach:

Podhájska:
Obnovou historickej cesty do Trnavy by vznikla nová pevná hranica lesa. S námestíčkom na krížení lesných ciest by tu mohla vzniknúť príjemná lokalita na bývanie. Podporiť výstavbu v tejto časti by mohli i súčastný obyvatelia ulice SNP, ktorý by tak získali prístup odzadu k svojím záhradám a zhodnotili tak svoje pozemky.

Rúbanec:
Výstavba na mieste bývalej poľnohospodárskej usadlosti Rúbanec by mohla ponúknuť luxusné bývanie v náruči lesa. Zo severu chránená armádou SR, ktorá by asi nebola nadšená z výstavby pred ich areálom :-D

Na Hurce (Koretska):
Lokalita bývalej horárne a hostinca by mohla ponúknuť príjemne bývanie v tichej lokalite a občerstvenie pre cyklistov na znovu obnovenej starej ceste "Ku mostku" a ďalej do Vinného.

Zábava:
Spustnutý areál starej bane je tŕňom v krásnom lesoparku. Revitalizácia a výstavba v tejto časti by nemala mať odporcov.

Háj:
Časť lesa obklopená záhradami ktorá v súčastnosti nieje navštevovaná návštevníkmi lesoparku. No stromy by som určite všetky nerúbal. Viem si predstaviť ako tu les postupne prerastá rozvolnenejšiu zástavbu.


     

Komentáre