Námestie Slobody

Námestie Slobody a centrum mesta Michalovce okolo roku 1980
námestie pred 30timi rokmi
 V minulosti sa v tomto mieste námestie Osloboditeľov lámalo pod uhlom a plynulo prechádzalo v Štefánikovu ulicu. Až po výstavbe Výškovej budovy bolo rozhodnuté že tá bude dominantou námestia a ostatné stavby musia byť odstránené z tejto pohľadovej osy. V súčastnosti sa už našťastie takéto drastické zásahy do štruktúry miest nepovažujú za najlepšie riešenie. Každopádne takto vznikol priestor Námestia Slobody. Ktoré pred pár rokmi prešlo rekonštrukciou, na ktorú sa teraz bližšie pozrieme.

 Vo svete je trendom že sa v pôdorysy v minulosti stojacich stavieb prejavia aspoň v zmene typu dlažby. Myslím že je škoda že sa tak v tomto prípade nestalo.
Ďalším problémom rekonštrukcie je parkovisko. Mesto sa až tesne pred dokončením rekonštrukcie pýtalo ľudí či ho tam vôbec chcú. A väčšina bola proti. Avšak i v prípade zachovania parkoviska by bolo lepšie nechať na strane pri pošte len paralelne parkovacie miesta. Tým by sa rozšíril chodník popri obchodoch, ktorí je frekventovaný a najmä pri pošte strašne úzky.
 To je problém i rekonštrukcie celého centra. I na starých fotkách vidno že južná strana námestia bola vždy chodcami preferovanejšia. Či už preto že je na nej v lete príjemný chládok alebo preto že sa na nej sa nachádza viac obchodov s výkladmi ktorými sa ľudia radi kochajú, zatiaľ čo na druhej strane sú stavby s holými stenami a oknami v ktorých nič nevidno. Preto si myslím že rozumnejšie by bolo dať cyklotrasu na túto stranu námestia. Pretože pri bicykli ako rýchlejšom spôsobe dopravy nepotrebujete v okolí až toľko detailov. Tým by sa dalo chodcom viac priestoru a predišlo tak kolíziám.
Ďalším nedostatkom rekonštrukcie je výsadba stromoradia javorov popri cykloceste na Štefánikovej ulici. Keď na celej Štefánikovej ulici sú stromoradia líp čoby symbolu Československa na poctu mužovi po ktorom je táto ulica pomenovaná.

Možné vylepšenia rekonštrukcie Námestia Slobody v Michalovciach (c) Matúš Mudrák
navrhované zmeny

PS: V minulosti sa uvažovalo že priestor bude pomenovaný Námestím Mieru, keďže nám naši osloboditelia priniesli z východu mier (Námestie osloboditeľov ústi do tohto priestoru z východu). Nakoniec však dostala ulica ktorá sa pôvodne volala ulicou Slobody názov Obrancov mieru a tak námestiu ostala už len Sloboda.

 Súvisiace články: Čo postaviť do stredu námestia ; Kostolné námestie ; Súťaž na rekonštrukciu Kostolného
     

Komentáre