Areál "Pivovaru"

Sci-fy návrh obnovy zástavby v okolí nedávno dokončenej tržnice, je doteraz najčítanejší. Tak tu je pokračovanie ako by obnova námestia pred kinom Mier (na historických mapách označované ako Tyršovo) mohla vyzerať v severnej časti a v areáli bývalého pivovaru.
 Samozrejme kým som tento návrh spracoval tak vyšla správa že OC Zemplín bude pristavovať a stavať parkovací dom, a úplne inak ako som si ja kreslil... Takže tú mate ako to nebude vyzerať:

(c) Matúš Mudrák
Súčasný stav s naznačením historických ciest a tokov


  Pôvodne som myslel že by bolo fajn obnoviť celé územie v pôvodných hraniciach ulíc. No vzhľadom na dopravnú vyťaženosť hlavného ťahu na Šíravu, predsa len máme trochu viac áut ako pred 50timi rokmi, som vynechal zástavbu na severe parku študentov a Tyršovo námestie ostalo preťaté. No prechody cez cestu navrhujem presunúť aby kopírovali jeho hranicu a zároveň budú ľudia ďalej od výjazdou z kruháča.
  Hlavnou výhodou dostavby severnej časti námestia by bol vznik bariéry medzi pozemským a duchovným. Teraz sú veriaci príliš na očiach jak sa hrnú z kostola rovno do nákupného centra. :-D
  Samozrejme náplň týchto stavieb by musela byť tomuto prispôsobená. Takže žiadne kasína, ale napríklad: fara, mládežnícke centrum, domov dôchodcov... Toto by vhodne dopĺňal parčík na konci v mieste pôvodného koryta Laborca.
  Čo sa týka ostatnej časti územia, tak sa jedná o jednoduchú nákupnú osu od Tyršovho námestia cez OCčko, popred Kaufland zo zakončením pred City Center.
Dopravne mi prišlo najvhodnejšie obnoviť pôvodný vjazd do areálu pivovaru. Bráni tomu síce časť jednej novostavby no bez väčších architektonických kvalít. Zároveň by sa zrušil súčastný nevyužívaný vjazd s tým divným esíčkom a pred OC by vzniklol priestor pre peších vítajúci návštevníkov pri prichode od parku.
  Viem že Michalovčania majú radi keď môžu nakupovať, natlačený ako dobytok, no i pred Kauflandom navrhujem rozptylovú plochu.
  Vrcholom peších trás je chodník ideovo spájajúci gymnázium a parkom študentov.
  Zrušené parkovacie miesta navrhujem nahradiť špirálovým parkovacím domom, ktorý by sa stal novou dominantou územia. Ono všetko lepšie ako mať hlavnú dopravnú os od železničnej stanice zakončenú obrovským K ako K.....
  Ďalej navrhujem parkovanie pri kraji Sládkovičovej (pôvodne Pivovarskej) ulice na spomalenie premávky, šoféri sa konečne nebudú cítiť ako na diaľnici, ale dôjde im že sú takmer v centre mesta, i keď to tak v súčastnosti nevyzerá.

Návrhované premeny a dostavby areálu bývalého Pivovaru v Michalovciach (c) Matúš Mudrák
navrhovaná premena a dostavba

     

Komentáre