Mukačevo

Hranice sú len čiary na mapách, a nebyť stratových časov na hranici tak cesta z Michaloviec do Mukačeva trvá rovnako ako do Košíc. A Michalovce majú kultúrne a historicky rozhodne bližšie k Podkarpadskej Rusi než k západnému Slovensku. Aj výlet sem je cenovo prijateľnejší :-)

Rakociho hrad Palanok nad Mukačevom
pohľad na Mukačevo z hradu Palanok

Najväčšou pamiatkou v Mukačeve je hrad Palanok z ktorého František II. Rákoci (rodák z Borše) viedol protihabsburské povstanie. Vstupné je 20 hrivien (0,69€). Z hradu je nádherný výhľad na celé Mukačevo a okolitú krajinu. Majú dokonca aj informačné video v Slovenčine. Bohužiaľ pre problémy s Windowsom sa im ho nepodarilo spustiť a my sme sa nič nedozvedeli :-D



Rákociho hrad v Mukačeve
Palanok, Mukačevo
  Najväčší stavebný rozmach zažilo Mukačevo v medzivojnovom období, kedy bola podkarpatská rus súčasťou Československa. 
Nachádza sa tu i prvá realizácia českého architekta Jaroslava Frágnera: kojenecký pavilón (bohužiaľ na kresbách bez zamurovaných terás vyzerá elegantnejšie než v skutočnosti).

Frágner, Mukačevo
Jaroslav Frágner: Kojenecký pavilón Mukačevo
 Taktiež tu nájdeme zopár stavieb košického architekta Ľudovíta Oelschlägera z 30-tych rokov. (autor Michalovskej radnice a kina Mier)

Ľ. Oelschlager-Ory: Obchodná akadémia Mukačevo
Ľudovít Oelschläger: Obchodná akadémia (dnes v rekonštrukcii)


Ľ. Oelschlager-Ory: Židovský detský domov Mukačevo
Ľudovít Oelschlager: pôvodne Židovský sirotinec

O tom že keď sa niečo stavia podľa rovnakého projektu ešte neznamená že to bude rovnaké sa môžte presvedčiť pri Kaplnke Sv. Jozefa. Čo je rovnako ako michalovský Hrádok, kópia košickej kaplnky sv. Michala.

kaplnka ako na hrádku
Kaplnka sv. Jozefa, Mukačevo
kaplnka ako v Košiciach
Kaplnka sv. Jozefa, Mukačevo

MHD MukačevoĎalšiu podobnosť s Michalovcami nájdeme v mestskej doprave. Maršrutky majú podobné farby a sú v rovnako zlom technickom stave. A návštevník mesta nemá šancu sa v tých linkách vyznať. Ale za plné cestovné 4 hrivny (0,14€) sa oplatí odviesť do neznáma. :-D

Pre prípad že vás tento článok inšpiroval k výletu tu je zopár turistických rád:
- Rozhodne pri sebe majte dostatok hrivien v hotovosti. Platobné karty Vám veľmi nepomôžu a ani našu snahu platiť € domáci neocenili.
- Overte si odkiaľ Vám odchádza autobus. Napríklad LeoExpres má v Mukačeve 2 zastávky a ľahko sa môže stať že ho čakáte v správny čas na nesprávnom mieste :-D



Súvisiaca stavba: Kaplnka na Hrádku
     

Komentáre