Nemocnica novej generácie


Spoločnosť svet zdravia vydala včera tlačovú správu v ktorej ľudí ohuruje číslami o ploche sadrokartónov a dĺžke kabeláže v novostavbe, ktorú väčšina médii kopíruje od slova do slova. Preto som sa rozhodol pripomenúť niektoré dôležitejšie fakty ohľadom tejto budovy:

Pozemky

Spoločnosť Svet zdravia zrejme nechcela vstúpiť do spoločného podniku Nová nemocnica Michalovce. A tak Košický kraj, aby ich motivoval, prihodil aj 19 hektárov pozemkov na Stráňanoch. Tieto pozemky majú síce nevýhodu že sa na nich nachádza osada Gerbu. I na to sa však myslelo a mesto Michalovce dodalo do spoločného podniku pozemky o rozlohe 3466 m2 pri Angimlyne na presunutie tohto problému. Momentálne sú pozemky na Stráňanoch na predaj a podľa slov primátora je tam už vážny záujemca. Škoda že nikoho to nenapadlo predať rozsiahle pozemky bez Penty a za získané financie postaviť nemocnicu vo vlastnej réžií. Len tak mimochodom Pente po dostavbe novej budovy a presťahovaní oddelení, ostane i mnoho lukratívnych budov takmer v centre mesta

pozemky vložené do spoločného podniku KSK a mestom Michalovce



Koncept

Čo sa týka samotnej nemocnice tak minulosti bol v strede park plný vždyzelených ihličnatých stromov, v ktorom sa pacienti chránený pred ruchom mesta okolitými pavilónmi prechádzali a liečili na čerstvom vzduchu. Moderná medicína je však už ďalej a vzduch je v tlakových fľašiach. Preto padlo rozhodnutie tento koncept prevrátiť. Do stredu dali hlavnú budovu ktorú budú obklopovať parkoviská
centrálny park v nemocnici v minulom storočí a parkoviská dnes

Vzhľad

Spoločnosť Svet zdravia najprv s veľkou slávou prezentovala vizualizácie holandských architektov s obkladom a množstvom slnolamov. Zrejme si však spočítali náklady a pri poklepávaní základného kameňa už mali vizualizácie len s bielosivou omietkou. No i to asi bolo pridrahé a tak sa maľuje len bielou. Podľa posledných vizualizácií to vyzerá že aspoň ku vchodu kydnú trochu zelenej farby. Teda pokiaľ nebude pridrahá.

Rôzne vizualizácie v priebehu výstavby NNG v Michalovciach
Zmeny vzhľadu v priebehu výstavby novej budovy (Zdroj: Svet zdravia)

Heliport

Šetrilo sa i na dôležitejších veciach. Na streche novej budovy totižto nebude heliport. Zrejme to nepovažovali za dôležité keďže na pozemkoch mesta už jeden provizórny heliport je. A mesto ho teraz z bezpečnostných dôvodov nebude môcť zrušiť. Pacient ktorý je na tom tak zle, že potrebuje prevoz helikoptérou, snáď tých 5 minúť na presun sanitkou a prekládku vydrží. A pokiaľ nie, tak cintorín je poruke.

Záchranársky vrtulník na heliporte v Michalovciach

Na stavbe vraj robia maximum aby stihli uvedenie do prevádzky pred plánovanými voľbami do samosprávy. Ľudia totižto majú radi strihanie pások na nových veciach bez ohľadu na kvalitu a okolnosti ich vzniku.

Súvisiaci článok: Rozostavaný nemocničný pavilón
     

Komentáre

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš komentár :-)