Emil Belluš: Areál NUPOD Michalovce

Emil Belluš - areál NUPOD Michalovce vizualizácie Matúš Mudrák (c)2018

Takto zrejme vyzeral areál NUPOD po dostavbe v roku 1944

Belluš a družstevníci

Pod družstvami si väčšina z nás vybaví nevábne, rozpadávajúce sa areály. Keď však družstvá v 30. rokoch minulého storočia začínali, išlo o progresívnu formu hospodárenia, a tomu odpovedal aj výber kvalitných architektov, ktorý tieto areály navrhovali.
Nákupné ústredie potravinových družstiev (NUPOD) si prvý krát najalo architekta Emila Belluša v roku 1934 aby im navrhol Družstevné domy na Námestí SNP v Bratislave. V roku 1936 nasledoval areál mlynu NUPOD v Trnave, ktorý je považovaný za jednu z jeho najlepších stavieb a dnes je národnou kultúrnou pamiatkou. Vyzerá to že družstevníci boli zo stavbami veľmi spokojný, pretože odvtedy mal Belluš prácu istú a navrhoval jeden areál za druhým, v mestách a obciach po celom Slovensku*. Jeden takýto areál sa ušiel aj Michalovciam.

Expozitúra NUPOD Michalovce

Expozitúra v Michalovciach bola založená v roku 1941 a provizórne sídlila v skladoch a kanceláriách michalovského mlyna. V roku 1943 začali z výstavbou vlastného areálu podľa návrhu architekta Emila Belluša. Dokončili ho v roku 1944,tesne pred "frontovými udalosťami". Podľa dobových dokumentov sa až vtedy začala vojna.
Nový areál bol počas bojov poškodený. Celkové škody na areáli a družstvách v spádovej oblasti sa počítali v desiatkach miliónov korún. A tak v rokoch 1945-1947 prebiehala "dostavba" už raz postaveného.
V roku 1947 pracovalo v Michalovskej expozitúre 49 zamestnancov a s potravinami z 137 družstiev zásobovali 81 hostincov a 78 tisíc ľudí.
Územie Slovenska podľa expozitúr NUPOD
Členenie Slovenských družstiev v roku 1947
Areál sa nachádza na Močarianskej ulici pod nadjazdom. Obsahoval stavby garáži, skladov, prevádzkových budov, vlečku a dva rodinné domy. Časť z Bellušom navrhnutých stavieb stojí dodnes. Patria rôznym majiteľom a sídli tu viacero firiem.
To či bol Belluš osobne niekedy v Michalovciach sa nedozvieme. Každopádne areál navrhol s rešpektom k okoliu. Budovy rodinných domov a prevádzková budova odstupujú od hlavnej cesty tak aby nezakrývali dominantu sila a skladov postavených asi o desaťročie skôr architektom M. Svitavským.
Areál NUPOD Michalovce - Emil Belluš 1943-1944; Silo a sklady - M. Svitavský 30. roky 20. st.
Expozitúra NUPOD Michalovce

K areálu som nezohnal žiadne historické fotografie. Ich nedostatok však nahrádza dobový popis v časopise Tovar:
"Pri príchode vás pozdravujú úhľadné budovy moderného štýlu; pokročíte ďalej a prídete do priestranného nádvoria s vybetónovanou dlažbou, uprostred ktorej je rozprestretý zelený koberec trávnika, ozdobne prekrývaného pestrými kvetmi. Všetko je tu súmerné, stavané blízko pri sebe, takže stačí obzrieť sa po nádvorí a už máte prehľad o celom objekte." 
"...kancelárie. Sú to veľmi útulné miestnosti, jasné, zdravé, zariadené na určité pohodlie úradníctva..."
"Ako vyzerajú sklady? Sú to priestranné haly, čisté a vzdušné. Práca v nich je mechanizovaná..."

V priebehu desaťročí boli všetky stavby prestavané. Veľká časť areálu bola prestavaná v rokoch 2012-2017 podľa projektu Ing. Slavomíra Kelemena, s nevhodne zvolenou žlto-modrou kombináciou. Tím sa vytratila ich architektonická kvalita a pre Belluša typické modré okná na bielej fasáde.
Tak to dopadne keď majiteľ šetrí na architektovi. Správny architekt by pred návrhom rekonštrukcie spravil prieskum, aby zistil aké stavby ide rekonštruovať a kto je autorom. Majitelia mohli mať výnimočné stavby od slávneho architekta ktoré sa dali využiť aj marketingovo. Takto majú bežné pestrofarebne zateplené domy bez vkusu.
Mimochodom celý areál bol ešte v roku 1968 (teda len 24r. po dostavbe) v súpise pamiatok na Slovensku.

Rodinné domy

V areáli sa nachádzajú dve typové rodinné domy, jeden mal slúžiť pre riaditeľa v druhom boli 2-3 izbové byty pre zamestnancov a garsónky pre slobodných. Okolo domov sa nachádzali úžitkové a okrasné záhradky.
Belluš pôvodne tieto domy navrhol v roku 1938 pre areál NUPOD v Chynoranoch. Štyri takéto domy sa realizovali v roku 1943 aj vrámci areálu v Tisovci, kde sa zachovali v relatívne pôvodnej podobe.
Nakreslil ich aj pre areál v Dolnom Kubíne, kde sa však nikdy nerealizovali. Jeden takýto dom bol postavený aj v Šenkviciach.
Na tých michalovských bola pôvodná stanová strecha, asi v 90-tych rokoch, nahradená pultovou a obe boli v posledných rokoch zateplené. :-(


RD v NUPODe Michalovce v roku 2012
Fotografia Googlemaps z roku 2012 na ktorej je jeden z domov ešte pred zateplením.
Emil Belluš - rodinné domy v areáli NUPOD Michalovce vizualizácie Matúš Mudrák (c)2018
Vizualizácia domov - vpredu vila riaditeľa, vzadu dom s bytmi pre zamestnancov

Budova skladu

Podľa niektorých dochovaných častí (drevený obklad nad oknami) sa dá usudzovať že budova skladu bola podobná tej, ktorú navrhol Belluš pre areál v Novom meste nad Váhom, budovaný rovnako v roku 1943. Každopádne, v Novom meste nad Váhom bol celý areál NUPODu zbúraný
v 80. rokoch, takže sklad v Michalovciach je z tohto typu jediný.

architekt Emil Belluš - sklad NUPODu Nové mesto nad Váhom
Prevádzková budova v Novom meste nad Váhom - bola podobná ako v Michalovciach
 
zachované časti skladu NUPODu Michalovce od arch. Emila Belluša
Na prevádzkovej budove sa zachovala drevená vykonzolovaná strecha a časť dreveného obkladu nad oknami

Emil Belluš - sklad areálu NUPOD Michalovce vizualizácie Matúš Mudrák (c)2018
predpokladaný vzhľad hlavného skladu NUPOD v Michalovciach

Garáže

Budova garáži bola v lete 2021 zbúraná :(

garáže NUPOD Michalovce navrhnuté architektom Emilom Bellušom, foto 2017
budova garáži - apríl 2017

Ďalšie stavby areálu

Kvôli výstavbe nadjazdu v roku 1970 bolo nutné presunúť vjazd a sprístupniť areál novou trasou. Z toho dôvodu bola bohužiaľ zbúraná prevádzková budova naľavo od vstupu do areálu.
Budova pri železničnej vlečke bola taktiež prestavaná a zateplená.

K týmto posledným stavbám sa mi ani za tri roky hľadania nepodarilo zohnať žiadne podklady alebo staré fotografie a tak si môžme len domýšľať ako vyzerali. Prípadne sa môžte doma pozrieť či nemáte fotografie z tohto areálu, ktorý za socializmu patril pod Poľnonákup Zemplín.

budova pri železničnej vlečke NUPOD Michalovce, pôvodne navrhnutá Emilom Bellušom
prestavaná budova pri pôvodnej vlečke

* Mestá a obce v ktorých Belluš projektoval stavby pre NUPOD: Bratislava, Trnava, Žilina, Dolný Kubín, Zvolen, Nové mesto nad Váhom, Michalovce, Dunajská Streda, Pezinok, Tisovec, Sládkovičovo, Chynorany, Vajnory, Zohor, Šenkvice, Čataj, Červeník, Dlhé Klčovo, Dobrá Niva.

Zdroje:

Dula Matúš. Architekt Emil Belluš. 1 slov. vyd. Bratislava: Slovart, 2010.
Harminc, Ivan. Súpis Pamiatok Na Slovensku Zv.2. 1. vyd. Bratislava: Obzor, 1968.
Tovar - časopis NUPODu, ročníky 1944 a 1947
Terénny prieskum v Michalovciach, Dolnom Kubíne, Novom meste n/V a Tisovci.


Súvisiace články: Obchodný dom DODO   Gymnázium Ľ. Štúra
     

Komentáre